Vanliga frågor
Måste man boka tid?
Man måste göra en bokningsförfrågan och invänta svar innan man kan komma med sin frukt. Anledningen är att vi behöver ha kontroll på hur mycket frukt som kommer in varje vecka. Vi gör vad vi kan för att hjälpa så många som möjligt.
Vad är minsta mängd som går att musta?
Det går att musta hur lite som helst men för att du ska få must från enbart din egen frukt behövs minst 60 kg. Kommer du med mindre mängd frukt så kommer vi att blanda din frukt med frukten från andra kunder som har en mindre mängd. Du får den andel must tillbaka som motsvarar mängden frukt du lämnade in. För att fylla en 3-liters förpackning måste du lämna in minst 5-6 kg. Lämnar du mer än 60 kg så mustar vi din frukt separat och du får must från dina egna äpplen tillbaka.
Hur mycket väger äpplen?
I en papperskasse ryms ca 12 - 14 kg och i en banankartong ca 20 kg.
Hur mycket blir det?
Man får ut minst 50% must av den frukt som stoppas in i pressen. Vanligast är ett utbyte om ca 60 - 65% och ibland kan det bli mer än så. Det beror på sort, mognad och växtförutsättningarna för frukten. Om du lämnar 60 kg frukt så kommer du alltså att få tillbaka ca 36 liter must eller ca 12 st. 3-liters Bag-in-Box.
Gör det något om frukten är skadad?
Frukten kan vara båda skadad och maskäten utan att det påverkar den färdiga musten. Det går även bra att plocka fallfrukt men den får inte ha legat för länge på marken. Rutten eller möglig frukt får inte lämnas in! En tumregel är att om du kan äta frukten så går den att musta. Den bästa frukten plockas direkt från trädet!
Behöver frukten vara nyplockad?
Nej, den behöver inte vara nyplockad. Det kan till och med vara en fördel om den får ligga några dagar och mogna innan den mustas. Sötman i äpplena utvecklas ofta efter plockning. Tänk på att fallfrukt fort blir dålig så plocka gärna varje dag.
Hur vet man att frukten är mogen?
Titta på kärnorna. Har de blivit bruna så brukar frukten vara mogen. Annars kan man smaka på frukten för att avgöra om den är mogen. Den ska helst vara söt och syrlig.
Hur lång tid tar det att musta?
Från det att vi häller ner frukten i vattenbadet tar det ca 10 - 15 minuter tills vi kan tappa upp den i påsarna. Därefter ska musten svalna innan vi kan packa ner den i boxarna. Hur lång tid det tar beror lite på vädret. Det är sällan vi hinner packa direkt vilket gör att det kan ta några dagar efter mustningen innan vi meddelar att musten är klar för avhämtning.
Kan man musta päron?
Det går endast att musta krispiga päron. Gråpäron eller andra sorter som är mjuka och/eller mjöliga går inte att musta. För bästa resultat rekommenderar vi att du blandar päron med äpplen. Säg till om du har med dig päron så kör vi din frukt sist på dagen.
Vad är pastörisering?
Pastörisering är en behandling som gör att musten håller längre och kan förvaras i rumstemperatur. Vid pastöriseringen värms musten upp under några minuter. Genom att värma musten tar man död på bakterier som annars kan sätta igång jäsning av drycken. Inga tillsatser krävs och du kan på så sätt njuta av musten under minst ett år.
Hur länge håller sig musten?
Vi stämplar musten med en hållbarhet om ett år. När den är öppnad håller den sig 3-4 veckor i kylskåp.
Hur ska man förvara musten?
Musten kan förvaras i rumstemperatur men helst ska den ligga i ett svalare utrymme. Har du köpt påsar utan boxar så är det bra att lägga musten mörkt.
Kan man köpa must utan att ha egna äpplen?
Det kan man i mån av tillgång. Håll även utkik på Facebook, vi säljer nämligen must på Rekoringen i Norrköping.
Vad är råmust?
Råmust kallar vi must som inte är pastöriserad. Den håller sig i några dagar i kylen men vill man lagra den länge så rekommenderar vi att frysa den. Vill man prova att göra cider så är det bra att utgå från råmust. Om du vill ha råmust så behöver du ta med dig dina egna, väl rengjorda kärl (PET-flaskor, dunkar eller liknande). Råmusten måste hämtas samma dag som vi mustar eftersom den annars riskerar att börja jäsa. Vi har ingen möjlighet att kyla den.
Vad kostar det?
Vi tar betalt för den must som produceras av dina äpplen. Se sidan Priser.