Musteriet

 

Musteriet är importerat från företaget Voran Maschinen GmbH i Österrike. Det står på en släpvagn vilket gör det helt mobilt. För att driva musteriet krävs vatten samt ett 16A eller 32A trefasuttag. 

 

Musteriprocessen startar med att frukten sköljs för att sedan transporteras till en kvarn. Kvarnen river sönder frukten och fördelar den på en bandpress. Fruktmassan pressas sedan mellan fyra valsar innan musten rinner ner i ett uppsamlingskärl. Pressen har en kapacitet på 300 kg frukt per timme och beroende på mognad, sort och växtförutsättningar kan man få ca 60-70 % av fruktens vikt som must. 

 

Från uppsamlingskärlet pumpas musten via en sil till en av de två 220 liters behållarna som finns på vagnen. Det går att tappa upp musten som råmust men om man vill få bättre hållbarhet rekommenderar vi att man pastöriserar musten innan den tappas upp. Pastören värmer upp musten och på så sätt avdödas skadliga bakterier och mikroorganismer. När den nått rätt temperatur öppnar en ventil så att musten rinner ner i den behållare som sitter på bag-in-boxfyllaren. Det sista momentet består i att fylla förpackningarna med must. En pastöriserad must håller i ungefär ett år och behöver inte ligga i kylen under tiden.